De Chimay-index, een nuchtere analyse

Ik noem geen namen, maar iemand zei op de laatstekansBBQ:  “ Er wordt steeds harder gereden, niet alleen door figuren als Martijn, Lex en Dirk, maar ook bij de traditionele B-ploeg is het steeds moeilijker aanhaken. “

Meten is weten

Klopt die claim wel? Ik besloot daarop om de statistieken in te duiken. Dat was gelijk de eerste hobbel. Welke statistieken nemen we? Vo2max? HBH is niet zo van het testen. In 2014 zijn er slechts drie renners geweest die zich eraan hebben onderworpen en hoewel die resultaten schrikbarend waren, mogen hier geen conclusies aan worden verbonden. Gemiddelde snelheid? Niet te doen,  Strava is pas sinds 2013 massaal in zwang. Aantal kilometers? Zegt niets, zie Richard.

Er is maar één koers waaraan HBH in de afgelopen jaren met een flinke afvaardiging heeft meegedaan en dat is de Velomediane. De organisatie is zo vriendelijk om de resultaten via excel ter beschikking te stellen. Die bak data moeten we dan maar als uitgangspunt nemen. Na wat geklooi met gemiddelden, positie in de uitslag, tijden en dergelijke, kom ik tot een beter en tastbaarder vergelijkingscriterium: Chimay!

De Chimay-index

De Chimay-index werkt als volgt: Een renner komt over de finish, zoekt een plekje, wacht even op de volgende en na 10 minuten wordt het eerste glas Chimay gehaald. Dit ritueel herhaalt zich als er nieuwe renners over de meet komen (zet maar neer, technisch leeg.) en anders na 20 tot 30 minuten. De index stopt op het moment dat de laatste renner over de meet komt van Cimay wordt voorzien. In 2012 was ik dat. Toen ik mijn eerste Chimay in mijn handen kreeg (van Martijn, ik weet het nog als de dag van gisteren) kreeg Sander nummer 6 (haha) voor zijn neus. Chimay-index 2012: 6.

Het jaar erop was nr laatst slechts 12 minuten langzamer, maar toen Michel zijn eerste Chimay kreeg, was nr 1 (opnieuw Sander) al aan zijn 9e glas toe. (deze foto bewijst dat) Chimay-index 2013: 9! sander

Dit jaar was de Chimay-index 7.  Je zou denken aan een verbetering, maar nu komt het. Dries was hiervoor dik een half uur sneller dan Michel, het jaar ervoor. Nog veelzeggender is dat de één-na-laatste, John, dezelfde Chimay index haalde dan Harry in 2012, maar daarvoor wel veel sneller moest fietsen (een vol uur) Hetzelfde beeld zien we in 2013. De één-na laatste, Irvin, haalde een Chimay-index van 7. Dries, Arjan en Camiel haalden  een Chimay-index van 6, maar moesten hiervoor dik een uur sneller rijden dan Harry in 2012. Camiel moest hier zelfs zilver voor rijden.

Conclusies

De eerste conclusie is duidelijk: Er wordt niet alleen steeds harder gereden, er wordt ook steeds harder gezopen. Klopt nu ook de claim dat het steeds lastiger wordt om bij de B-Ploeg aan te haken?

In 2012 was de Chimay-index van de B-ploeg (Camiel): 5. En liep nr laatst (Harry) slechts 1 Chimay op hem achter.

In 2013 was de Chimay index van de B-ploeg (Jaap, PB en Harry) 5. Camiel, Arjan en Dries zaten daar slechts 1 Chimay achter, Irvin 2 en Michel  4.

En in 2014 was de Chimay-index: 4 (Jaap en Harry), PB kwam 1 Chimay tekort, John 2 en Dries 3.

De voorzichtige conclusie is dat het er inderdaad op lijkt dat het niet aanhaken bij de B-ploeg steeds meer Chimay kost. Laat dit feit goed tot u doordringen…

 

Volg nu de discussie op het HBH forum