What’s wrong with Whatsapp

WIN_20160921_16_49_56_Pro               Met Whatsapp is op zichzelf niets mis. Het is een leuk en handig appje, wat binnen HBH terecht een enorme populariteit geniet. Dit is dus geen pleidooi tegen Whattsapp an sich. Wel vind ik de manier waarop Whatsapp wordt gebruikt een aantal onbedoelde, maar daarom niet minder vervelende,  bijwerkingen heeft. Dit gaat ten koste van het plezier wat ik aan HBH beleef. In volgorde van belangrijkheid deel ik mijn grieven met jullie.

  1. Whatsapp werkt alleen voor Amsterdammers.

Onbewust, onbedoeld, maar toch… Ik heb dit jaar 112 ritjes gemaakt. Van die 112 ritjes waren er maar zes in HBH verband. Dat vind ik veel te weinig, ik zou graag veel vaker met jullie fietsen. Maar de trend is in de afgelopen jaren heel duidelijk. Het wordt elk jaar minder, terwijl ik juist meer fiets.  Dat komt door Whatsapp. In plaats van ritten te plannen op de koerskalender, wordt nu geappt. Wie gaat er vanavond mee voor een rondje Ringvaart? Wie gaat er morgen mee kaas halen? Hartstikke leuk natuurlijk, maar als je niet in Amsterdam woont is het wel lastig inhaken bij dit soort spontane initiatieven. En helemaal als je, zoals ik, op de korte termijn altijd wel de agenda vol hebt staan. HBH dijt uit, ook in geografisch opzicht en HBH-ers wonen ook in Hoofddorp, Zaandam, Groningen, Luzern, Hilversum, Den Haag, Southampton en straks ook in Landsmeer. Hoe vaak lukt het hen om in te haken bij die spontane app-ritjes? In mijn geval is dat in 2016 maar twee keer gelukt, waarvan ik overigens één keer zelf de app-organisator was. Ik heb overigens niets tegen spontane app initiatieven. Het bezwaar is dat het in de plaats komt van koersen op de kalender. Hoeveel zijn er dit jaar geweest? Vijf? Zes? Ik was er vier keer bij, waarvan ik er twee zelf heb georganiseerd. Enorm van genoten! Nog niet zo heel lang geleden was de koerskalender goed gevuld met meerdere koersen per maand, soms zelfs twee verschillende op dezelfde dag. Je kwam nog eens ergens en in de trein terug was er bier. Dit jaar was er geen Chouffe Classic, geen Jan Janssen, geen Nieuwjaarsborrel, RIM, Hel van Monferland, Veenendaal-Veenendaal, Via Romana, Kneet Classic en ga zo maar door.  2. Een vluchtig medium bouwt niets op. Een ander deel van mijn HBH-plezier zit hem in het lezen, uitwisselen en ook schrijven. Ik schrijf graag eens een stukje en lees ook graag die van anderen. Op Whatsapp gaat dit niet. Ik lees nog altijd graag oude koersverslagen, geniet van de stukjes van Tinus voor het is koers, vind het leuk om oude foto’s te kijken. We waren goed op weg om van de site een hele mooie en rijke plek te maken vol informatie over wielrennen, materiaal, trainen en nog veel meer. Ik vind het erg  jammer dat er de laatste jaren nauwelijks materiaal bij komt.  3. Whatsapp is inefficiënt en tijdrovend. Zo’n groeps-app met een slordige 30 leden is perfect om gezellig te neuzelen.  Maar als je het gebruikt om te organiseren vind ik het een ongeschikt medium. Belangrijke informatie over logistiek en betalingen sneeuwt met zo’n grote groep zonder etherdiscipline gewoon onder. Ik vond het organiseren van de Velomediane tijdrovend en vermoeiend, ik kreeg veel te maken met onnodige vragen, miscommunicatie en moest achter zaken aan die al geregeld waren. Het leverde me stress op en het kostte tijd. Dit motiveert mij niet om het vaker te doen.  Is dat misschien ook een reden dat er dit jaar zo weinig buiten Amsterdam is gekoerst? Dat terwijl we volgens mij het ultieme, vrijwel perfecte organisatie medium hebben: Een schitterende site. Die site past in mijn ogen perfect binnen de vrijblijvende organisatie, die HBH is. Als je een initiatief wilt nemen, voor een koersje, een feestje, een nieuwjaarsborrel, dan is dat echt heel makkelijk gemaakt. Je post het op de site, waar iedereen het kan zien en waar je je met een druk op de knop kunt aan en afmelden, zodat de organisator in één oogopslag kan zien wie er mee gaan. Waar je alle logistieke info kwijt kunt op een plek die iedereen kan zien. Waar direct een forum onder hangt, zodat mensen vragen kunnen stellen en neuzelen. Maar goed, nu sla ik misschien wat door. Ik heb niet de illusie dat HBH site in dit vluchtige app-tijdperk weer in zwang zal raken. Maar een appje met de bovengenoemde eigenschappen, zal toch wel bestaan? Kortom, ik zal mij weer aanmelden voor de HBH-app, ik heb gedeeld wat ik ervan vind en ik hoop van harte dat dit leidt tot nadenken over een sociaal media platform wat beter past bij HBH. Whatsapp is als medium te vluchtig n te korte termijn voor een wielerequipe die gaat voor wielrennen met iets extra’s.

Volg nu de discussie op het HBH forum