De Kootwijker cross 2011

Gereden op: Saturday 22 October 2011
Afstand: 60 kilometer
Coureurs: Jaap, Tinus, Lex, John, Harry, Joep

Een dubbel weerzin: de terugkeer van HBH naar de Kootwijkerzand én de rentree van het Zorgenkind.

Met een line-up bestaande uit De Zwarte, Ijzeren Tinus, d’n Jaffe, De Pimp, De Handelaar, De Debutant en, jawel, Het Zorgenkind maakte De HBH Ploegleiding duidelijk dat het niet zonder ambities naar de Veluwe toog voor de start van het winterseizoen.

Op de Kootwijkerzand komt de zwarte aap nog voor in het wild

Op de Kootwijkerzand komt de zwarte aap nog voor in het wild

Een enkeling in de equipe wist het zich wel nog goed te herinneren: 10 april 2005 reed de toen nog prille wielerformatie HBH in de bossen rond Radio Kootwijk zijn eerste cross. Ondanks het daverende debuut van de Querulant leidde de cross evenwel tot gemor in het HBH peleton. De belofte van de Koersdirectie – ‘…De Kootwijker Cross: een koers van modder, kou, donkere bossen takken die in het gelaat zwiepen, eindeloze heide vlaktes, mul zand en scherprechters als Het Uchelse Bos, Hoog Buurloo en De Braamberg…’ was onvoldoende ingelost. Hoe het ook zij, de Kootwijkerzand werd jaren niet aangedaan en in de jaren die volgden werd uitgeweken naar de Veluwerzoom en de bossen rond Schoorl.

Maar was dat wel helemaal terecht? Want waar krijg je nog een advocaatje bij je koffie? Waar stappen de supporters nog beleefd opzij om de coureurs hartelijk te begroeten? Waar kan je nog MTB’s huren die niet na de eerste helling niet meer kunnen schakelen. Gelukkig had een eigenwijze koersdirecteur de afgelopen zomer – toen de HBH equipe furore maakte tijdens de Marmotte – de Kootwijkerzand opnieuw verkend om te concluderen dat de Midden Veluwe een revanche verdiende en de KC opnieuw op de Koerskalender gezet kon worden.

Bij het départ virtuel vanaf, jawel, de Nova Zembla zat de stemming er al meteen goed in bij de equipe: het mooie weer en de hilarische soap rond De Pimp – die kwam aangesjeesd op de Canyon met zijn broek nog op de enkels en net op tijd was voor de start – droegen hier ongetwijfeld aan bij.

Slechts door de ploegleiderswagen afgeschermd van het lokale publiek werden de maagdelijk nieuwe tenues aangetrokken

Slechts door de ploegleiderswagen afgeschermd van het lokale publiek werden de maagdelijk nieuwe tenues aangetrokken

En dan de cross zelf: die zich liet in eerste instantie kenmerken door ‘Stradas Biancas’ waarop het HBH peleton  – getooid in de nieuwe teamkleding die terstond ontmaagd zou worden in de blubber en de plassen – zich lekker warm kon draaien. Onder straf tempo van met name de Marmottiers Tinus en De Zwarte deed het Uchelse bos gelukkig steeds meer zijn werk. Op de klimmetjes, mulle zandwegen en flinke blubberplassen konden De Handelaar en De Debutant hun soepele MTB techniek etaleren. Na de hoogteverschillen die in Hoog Buurlo moesten worden overwonnen was menigeen evenwel blij toen de imposante torens van Radio Kootwijk in zicht kwamen en de rafitaillering benut kon worden.

Zoals zo vaak het geval is bij een HBH koers was de rafitaillering - bij Radio Kootwijk dit keer - het hoogtepunt van de koers

Zoals zo vaak het geval is bij een HBH koers was de rafitaillering - bij Radio Kootwijk dit keer - het hoogtepunt van de koers

 

 

 

De doorrookte Pimp hield zich opvallend soepel staande op de Koelberg, het Hoog Burreltje en de Braamberg. Kampend met grieperige naweeën kenden D’n Jaffe en Het Zorgenkind echter hun moeilijke momenten. De laatste beleefde desalniettemin een onvergetelijke rentree: uitgedost op de voor hem kenmerkende wijze, met het eigenwijze fietspetje en een traditioneel foeilelijk wielertenue hing hij het ene moment aan het elastiek om zichzelf het volgende moment naar voren te katapuleren. De Ploegleiding moest er meewarrig om lachen want die zei destijds al over het Zorgenkind: Hoewel het nodige koersinzicht hem ontbreekt, maakte het Zorgenkind in de beginjaren van HBH altijd indruk met zijn onstuimige rijden en zijn vermogen om diep te gaan. Veel is er niet veranderd de afgelopen jaren…

..uitgedost met het hem zo kenmerkende eigenwijze fietspetje..

..uitgedost met het hem zo kenmerkende eigenwijze fietspetje..