Eén lekke band teveel: HBH rijdt najaarsklassieker Via Romana

Gereden op: Sunday 11 September 2011
Afstand: 150 kilometer
Coureurs: Tinus, Harry, Sander

imag0016

 

Eén lekke band teveel

 

 

 

De route van de Via Romana volgt een voormalige Romeinse weg die in de eerste eeuw is aangelegd ten westen van de Rijn, om de aldaar gelegen militaire kampementen met elkaar te verbinden. Nijmegen en Xanten vormen de eindpunten van de Via Romana.

Om meer precies te zijn dan het Wiki-lemma: Café Frowijn en Konditorei Xanten vormen de eindpunten van de Via Romana. Gezellig!

De aardbeving met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter had de Via Romana er goed van langs gegeven en in de talloze kraters reden Sander 2x en Annemarie 1x lek. Goede momenten om eens te zien welke groepjes er nog onderweg zijn en ons inhalen tijdens deze plakpauzes.

Niet veel.

We zijn al als laatste gestart, en we zagen tijdens de eerste verzorgingspost al iedereen rechtsomkeert maken, de pijlen van de 80km volgend.

Zou het dat angstaanjagende buienfront zijn dat steeds dichter nadert nu we steeds verder Duitsland in gaan?

Die korteafstandsrijders missen wel mooi de dikke punten Kuchen die wachten op het prachtige dorpsplein in Xanten. En de spontante optocht van de Mustang Cartuning Club Westfalen. En het rustiek glooiende landschap met oplopende hollewegen dat men er ‘Sonsbecker Schweiz’ noemt. Prachtig heuvelland dat wat doet denken aan het gebied uit de noordelijke lus van de Goldrace tussen Geleen en Valkenburg.

Maar de korteafstandsrijders komen ten minste nog wel op de Sportfoto tijdens die venijnige beklimming van de Geldernberg. En dat missen wij dan weer. In de afdaling zien we de fotograaf met zijn klapstoel onder de arm naar zijn wagen lopen na een dag plaatjes schieten. Net gemist. Eén lekke band teveel.

Vlak voor café Frowijn begint het dan toch nog te regenen en worden de hagelwitte Sidi’s vies. Maar het Weissebier in deze Nijmeegse wielerkroeg smaakt goed, en als Harry, Tinus, Annemarie en Sander de tweede ronde naar binnen gieten komen de laatste fietsers van de Via Romana binnen.

Prachtkoers, een HBH-najaarsklassieker meer dan waardig!

 

imag0015