Hel van Montferland 2016

Gereden op: zondag 2 oktober 2016
Afstand: 100 kilometer
Coureurs: D'n Jaf, De Pimp, De Vondeling

‘oh jullie rijden een toertocht? ‘Nondeju!!’. Drie onbekende coureurs vloeken binnensmonds als ze beseffen dat Team HBH niet mee doet aan de georganiseerde tocht rond Barneveld. Na twintig minuten in het wiel van Camillara te hebben zitten sterven wacht hun geen spiegels. Nee. Zij mogen ettelijke kilometers terugrijden naar het parcours terwijl D’n Jaffe, de Pimp en de Vondeling vorstelijk worden onthaald in Huize Aalberts.

IMG_9396

‘Wil jij curry?’Ja, natuurlijk wil de Pimp curry. Zijn derde spiegel krijgt wederom een dekentje van Zaanse en Hela. De gouden combo. De coureurs kijken elkaar veelbetekenend aan. Iedereen die de Hel ooit eerder reed weet wat dit betekent: kapot gaan op de Posbank omdat je een eitje teveel nam. Zo geschiedde.

IMG_9404

‘Het is een Zuid Wester, hoor?!’ de woorden boeten in aan geloofwaardigheid nu we inmiddels al 30 kilometer tegen de wind in beuken langs de Rijn in noordoostelijke richting. De spiegels zijn in gedachten al heel dichtbij, maar nog oh zo ver weg. Het weer is, dat moet gezegd, uitstekend fietsweer als onverwacht koud. Zat heel Nederland een dag daarvoor nog massaal op terrassen, vandaag is het 13 graden. Vrijdag nog een rondje in kort tenue; nu kou lijen. De kou is snel vergeten als wij de eerste klim van de dag op rijden: de Elterberg. Het blijft een modderfocker. Een klim in twee delen. De Eus blijft in het wiel en zet de coureurs af na deel 1. Jaap pakt door en Camiel maakt af. Teamwork. De benen zijn warm, de moraal is hoog. Team HBH stoomt door.

IMG_9402

‘Wisten jullie dat dit de langste klim van Nederland is, buiten Limburg?’ Jaap oreert, Eus en Camiel kijken elkaar meewarig aan. Twee renners die zich liever op de vlakte houden. Maar toch: de Hullekesberg gaat bedwongen worden. Een lange gemene klim met een verrassende winnaar: de Eus. Ja tuurlijk, de ketting van Jaffe gaat eraf, dat helpt. Maar toch. Het geeft moraal met slechts trainingskilometers in september. Een revanche wacht op de Zijpenberg. ‘De gemeenste klim die de Posbank te bieden heeft!’. Dat is waar, een lange Jan, een bitch, een klim met ballen. En ja, daar is de regen. De beloofde 8 mm valt op de Posbank en de renners komen nat boven. Rest ons alleen nog een afdaling richting Emmapiramide, de laatste klim van de dag gevolgd door het Blankendaaltje in Roozendaal.

‘Vier halve liters en een colaatje a.u.b.’ Voldaan en klaar voor pils nemen de coureurs plaats in een volle trein. Wederom een schitterende Hel van Montferland die op de valreep werd verreden. Een terechte klassieker. Volgend jaar weer; wees daar of wees gaar.

IMG_9407

Volg nu de discussie op het HBH forum