La Chouffe Classic

Gereden op: Friday 27 May 2011
Afstand: 156 kilometer
Coureurs: D'n Jaf, De Zwarte van Brakel, Il Nestore, Dolle Dries, Het Trainingsbeest, Casa Viejo, Harry

Team HBH vaardigde liefst 9 coureurs af om aan de La Chouffe Classic deel te nemen. Vanuit het basiskamp in Warre toog de equipe in alle vroegte naar Houffalize. Ondanks de matige weersverwachting was het goed weer, het bleef droog en de zon liet zich regelmatig zien. Er werd niet “ en-groupe “  gereden, daarvoor waren de ambities en het aantal trainingskilometers te divers.  De Zwarte van Brakel, Elleke en Casa Viejo trainen voor de Marmotte, voor Il Nestore betekende de koers een legendarische rentree en voor Marjolein, Jaffe, Dolle Dries, het Trainingsbeest en Harry betekende de koers gewoon een prachtige toertocht in een van de mooiste delen van de Ardennen. Het parcours voerde door schilderachtig landschap, maar er moest ook worden gewerkt: totaal  moesten liefst 15 hellingen worden bedwongen.

De zwaarste klim, de Haussire, doemde al na een kleine 30 kilometer op. In La Roche werden de renners bij de kerk een soort kasseienmuur opgejaagd, wat de opmaat bleek van het eerste schuifje dat ruim 1500 steil klimmen zou inhouden. Na een korte afdaling volgt de tweede schuif, opnieuw een gemeen steil stuk wat eindigt bij een groot kerkhof. Tegen de muur staan vele renners uit te hijgen en je vraagt je af hoeveel renners er aan de andere kant van het muurtje terecht zijn gekomen. Het ergste moet dan nog komen, na een afdaling gaat de weg opnieuw steil omhoog en moet 2 kilometer aan 11% worden geklommen. Zij die erin slagen dit fietsend te doen, moeten op het smalle weggetje laveren tussen de voetgangers.

Team HBH slaagt met verve voor deze test. Lex bleek de snelste en bovendien dik een  minuut sneller dan het jaar ervoor. Richard, Jaap, Elleke en Erwin volgen op ruim een minuut en Harry, Marjolein en Dries zitten daar niet ver achter. Het Trainingsbeest jaagt zijn nieuwe ros dik 3 minuten sneller naar boven dan de Cadex het jaar ervoor. Harry verbetert ook zijn tijd met dik 6 minuten. Het is jammer dat Elleke vergeet over de mat van de tijdwaarneming te rijden, want zij had wellicht hoge ogen in het vrouwenklassement gegooid. Ook Il Nestore leverde op de Haussire een prestatie van formaat. Zonder noemenswaardige trainingskilometers reed hij het monster op het pizzablad in één keer naar boven. Hij had geen betere koers voor zijn rentree in het peloton kunnen kiezen. Door de vooruitzichten op gratis La Chouffe wist Bakker in zichzelf onvermoede krachten aan te boren. Op karakter legde hij de 100 kilometers af naar de brouwerij in Achouffe, waar hij zich laafde aan de plaatselijke specialiteit. Dit smaakte zo goed, dat hij ook de optionele slotklim , het slotbeest: de Rue du Saint Roche, bedwong om zo het bonnetje voor een volgend gratis Choufje te bemachtigen. Onder meer Dries, Marjolein en Harry konden hem dat niet nazeggen.

De Chouffe bleek ook dit keer de vaste plek op de koerskalender dik te verdienen. Mooie koers, goede ravitailleringen, uitstekende bewegwijzering en dankzij de vele sponsors ook leuke goodies en bovenal…. GRATIS BIER!!