Onderweg naar de eierbal…. AGC 2018!

Gereden op: zaterdag 15 september 2018
Afstand: 210 kilometer
Coureurs: De Pimp, De Germaan, Casa viejo, Marjolein, PB, De Soigneur

‘Shit……33.’ dat wordt kiezen: een shot jäger of tien pushups. Met een goede pasta maaltijd in onze mik met als voorgerecht een portie eierballen schuiven de HBHers van dienst een voor een aan voor een potje Shut the box. Hard Drinkin’.

We worden lammer en lammer en kijken terug op een schitterende dag die vanochtend begon meer dan 200km verderop in het Flevopark. Koersdirectie en soigneurs Remmelt en AG deelde ons daar nog diezelfde dag in in drie teams: roze, rood en groen. En een classic is traditie, dus geen speelse programmawijzigingen maar ook dit jaar een sprintwedstrijd, een sur place wedstrijd en een quiz. Moge de sluwste winnen!

De eerste beproeving dient zich aan na 60 km. Al 20 kilometer lang worden ploegentactieken besproken en een ongezonde nervositeit maakt zich meester van het peloton. Boze tongen beweren zelfs dat de Eus expres lek reed en een bobbel veroorzaakte om maar niet mee te hoeven sprinten. Fake news.

 

Het startschot klinkt en de coureurs brengen zich in gang op het 4 kilometer lange parcours. Het tempo loopt op en iedereen houdt elkaar nauwlettend in de gaten. BAM! met een verschroeiende versnelling schiet team roze haar eerste pijl af: het Fenomeen trekt door tot 50kmh en laat de anderen in vertwijfeling achter: er achteraan? Helaas, ja dat moet. Anders blijft ie echt wel weg… De Germaan en Rene zetten aan en rijden iedereen terug naar de ontsnapte renner. Het tempo blijft hoog en opnieuw maakt team roze koers: Eus demareert. Duidelijk minder snel maar toch genoeg om weer een achtervolging uit te lokken. Weer moeten team rood en groen aan de bak om de renner terug te halen. Dat lukt. Met nog een kilometer te gaan rijdt een compacte groep richting finish; nu komt het aan op sluwheid en geduld, maar ook ben je nog fris? Heb je niet te veel gegeven in de afgelopen 4 kilometer? Met overdonderende overmacht blijkt Marjolijn de beste papieren te hebben en legt alle HBH mannen haar wil op. Team roze wint de sprint! Een mooie tweede plek is er voor Irvin en Joris maakt het podium compleet. De rest is gezien. De ploegentactiek betaalt zich uit…jammer dat de puntentelling kijkt naar alle renners waardoor team groen na het eerste onderdeel aan de leiding gaat.


Na een eerste raffi, nog 40 kilometer extra en dan een heerlijke lunch in Muggenbeet dient zich het tweede onderdeel aan. De sur-place wedstrijd. Hilariteit ten top en gelukkig zijn er videobeelden van de duels..kijk die zeker nog eens na om te speuren naar onreglementaire acties. Dit jaar geen bezwaren van de coureurs, we weten wel beter. Ook op dit onderdeel scoort team groen het meeste punten en gaan zij met een enorme voorsprong (28-15-14) aan de leiding.

Met dik 100 km in de benen zetten de HBHers koers naar het derde en alles beslissende onderdeel: de quiz. Net als voorgaande editie worden we ook dit keer weer vorstelijk ontvangen in Smilde door Martin, vader van Marjolein. Koeken, Koffie, wafels, chips, worst, wortelen uit eigen tuin en most importantly: bier. Wel 6 verschillende soorten want: ‘ja, je moet wel wat te kiezen hebben he’ aldus Martin.

Het Grote Wielrenspel kwam op tafel en team Groen cashte haar voorsprong met 14 vakjes op de nummer twee. Dit jaar niet louter profkoers vragen maar HBH gerelateerde trivia. ‘hoeveel mensen zitten in de HBH app?’ (32). AG en Remmelt hadden er ook hier duidelijk werk van gemaakt. Met lichte bevooroordeeldheid van de jury gepaard met de nodige hilariteit wist team Groen hun voorsprong toch te behouden. Met een voorsprong van vijf punten werden zij dit jaar de terechte winnaars van de Amsterdam Groningen Classic.

En wat rest dan nog: in volle vaart richting eierballen met een frisse Remmelt en onversaagde Dirk en Rene op kop. Niemand wapperde eraf; iedereen had het zwaar. Bijna 32 kmh gemiddeld over ruim 200 kilometer. Tuurlijk, wind mee. Maar toch.

En shut the box? I shut my mouth… What happens in Groningen, stays in Groningen ;-) Dubbel dikke dank aan AG &. Remmelt…hopelijk over twee jaar weer!!

Volg nu de discussie op het HBH forum