Openingsrit 2015: vroeg, vroeger, vroegst….

Gereden op: zondag 4 januari 2015
Afstand: 100 kilometer
Coureurs: Ijzeren Tinus, De Zwarte van Brakel, De Pimp, Sander, Elleke, Marjolein, PB, De Soigneur

och jongens, ik herinner mij nog de gouden dagen van het voorjaar. Door al in februari op de fiets te kruipen en in voorjaarsklassiekers acte de presence te geven kon ik eigenlijk altijd vanaf mei alweer gaan uitbollen. Met 1000 trainingskilometers in de benen nog voordat andere opstapte genoot ik een voorsprong die ik (voor mijn gevoel) lang kon volhouden. lang vervlogen tijden.

‘Houdt m maar op 31 hoor?!’. Was het nou een aanmoediging om sneller of om langzamer te gaan? Het is toch echt 4 januari en hier rijden we met 13 man & vrouw en block door het Groene Hart. Wat zegt u? 4 januari? op de racefiets? Ja. Dit is HBH 2.0. De stijgende lijn van professionalisering uit 2014 wordt duidelijk ook in 2015 voortgezet.

nee, neem nou 2010. De Ronde staat op het programma. Alleen team PDM was hiervoor warm te krijgen. Anderen verklaarde ons voor gek: ‘ik stap pas eind april op’. Fietsen? buiten? ‘eeeh, ja als het weer in korte mouwtjes kan’. Jarenlang was dit het devies. Ik zeg: gouden dagen. Striemende regen, kouwe klauwen , rookgevulde raffitenten. Heroïek van het voorjaar.

met de ambitie om 70 km te rijden verzamelt team HBH zich bij ‘t Kalfje . En hoewel het jaar nog geen vier dagen oud was, hadden de meeste coureurs hun eerste kilometers in 2015 al gemaakt. De blonde tafi deed zelfs op twee januari al een niet onverdienstelijke KOM poging op de rode loper. 2e. Zeker 50% van de equipe reed al een rondje vóór de openingsrit. ongehoord. De openingsrit voert langs de Amstel richting het groene hart. Joep Zoetemelk terrein, gemeente Nieuwkoop. Te hard rijdende bollenboeren. Modderige landwegen en opspattend water. Binnen een uur zie ik eruit als een doorgewinterd crosser. Is het dan toch voorjaar?

Uit de oude doos: ‘een mooie trainingsrit voor de komende voorjaarsklassiekers’. We spreken voorjaar 2007, 3 maart om precies te zijn. De koers? Hel van Montferland. Ingepakt. Dikke handschoenen, wollen muts. 5 deelnemers, echte bikkels die met hangen en wurgen zich de Eltenberg op hijsen. En het is dan al maart he?!! Nee, dan 2015. 4 januari? 70km? Nah.. maak daar maar 100 van. Prima hoor. 13 deelnemers. Van de gekken!

‘Pang!’. Sjezis. Tweede keer lek. Weer 35 minuten wachten! fok dat.. de Groningers hadden hun dag niet vandaag. De eerste gastrijder Maurits haakte helaas af na twee kilometer met materiaalpech. En na een tweede keer lek te rijden geeft ook Thijs er de brui aan.  Maar zo zijn we niet getrouwd. Samen uit, samen thuis. 7 minuten en 9 seconden later zitten we weer op de fiets. Op weg naar de laatste 25 kilometers door de Ronde Hoep. Bij de eerder genoemde professionalisering hoort een moordend tempo. Een tempo dat wordt geleid door de mannen van het hoogseizoen. En nu blijkt het ijs toch dun. Het is wachten tot er iemand doorheen zakt. En dat gebeurt.

Met nog 15 km te gaan splitst het peloton zich dan toch. Na een korte poging om het enthousiasme en tempo te temperen gaat HBH in twee groepen verder. Startsignaal om er echt eens een klap op te geven. Tinus begint, gevolgd door Sander, PB geeft er een poef op en met de A10 in zicht wordt Remmel uit Groningen als laatste pion geofferd voor het team.

2015 begint goed. Dat moge duidelijk zijn. Torenhoge ambities nu al waargemaakt. Op naar Parijs Roubaix en hopen op echt schoftenweer!

 

 

 

Volg nu de discussie op het HBH forum