Pico de las Nieves

Gereden op: Tuesday 26 April 2011
Afstand: 102 kilometer
Coureurs: De Vondeling, De Motard

"Tot San Bartolome de Tirajana en dan zien we wel verder" Dat was de tactiek die de Motard en de Vondeling hadden bepaald, aangezien de Motard nog weinig kilometers in de benen had.

Vanaf vakantieresidentie Las Walkurias was het een lange klim… eerst nog langs de woonbuurten van Maspalomas en het lokale arbeidsbureau, waar het om negen uur al flink druk was. Maar ja, wat wil je, één op de vier Canarianen is werkloos.

Uphill ging het daarna, de zon was nog mild, en geen zuchtje wind. Na het eerste uitzichtpunt op m hoogte en een korte afdaling via een paar haarspeldbochten (die vanuit de andere richting een ware hel zijn: 11% met weinig manouvreerruimte voor andere weggebruikers) bleef het lange tijd vriendelijk. Maar om San Bartolome te bereiken moet er flink geklommen worden in de brandende zon. Uiteraard werd de inmiddels beroemde bakker aangedaan voor een paar flinke kwarkpunten en koffie.

Waarschijnlijk gaf dit de Motard voldoende lef om toch de bergronde te gaan doen die ons naar de Picos zou leiden. En weer ging het, bergop. Met plezier werden twee dames die op triathlonfietsen werkelijk stapvoets reden. Geen triple, constateerde de Motard tevreden, want hij had zijn kleine blad al net buiten Maspalomas omarmd. De Vondeling meende de belofte aan de Raket te moeten volhouden en bleef tot aan Ayacate op zijn middenblad rijden, zodat zowel de Motard en de Vondeling niet ver uiteenreden.

In Ayacate werd nog even de rug gestrekt (Vondeling en huurfiets bleken ergonomisch niet te matchen, dat resulteerde in een eigenwijs stijve en gierend pijnlijke rug). Na Ayacate werd t pas echt steil, zo tegen de 11-12%. Blijdschap alom toen de Roque Nublo werd bereikt, want dat lag al op een hoogte van 1700m. De laatste 250m hoogtemeters werden door glooiend bosrijk landschap en een laatste klimmetje naar de Picos afgelegd!

picos1

De beloning lag op ons te wachten: een grandioos uitzicht tot aan de stranden van Maspalomas, 40 kilometer naar t zuiden, en de Roque Nublo, (een versteende vulkaankern, in de vorm van een fier rechtopstaande rots) naar het westen. Daar werden ons ook zomaar een paar bananen toegestoken door de eigenaar van de snacktent op t uitzichtpunt: Potassium, Potassium, good for your body!

picos2

picos4

Die bananen bleken uiteindelijk van groot belang: Een steile afdaling op slecht wegdek richting Ingenio hield ons lijf in een voortdurende kramp. Gelukkig werden we getrakteerd op nog een fantastisch uitzicht: de weg voerde ons over de rand van een oude vulkaankrater!

Na Aguimes begon de huurfiets van de Vondeling te protesteren: de stuurhendel van de voorderailleur hield ermee op. Maar de Vondeling zit niet voor één gat gevangen: met zn eigen multitool werd de voorderailleur zodanig vastgezet dat in ieder geval het grootste blad gebruikt kon worden, in de wetenschap dat het nu nog alleen nog maar bergaf en wind mee zou zijn. Helaas was dat niet het geval. De laatste 15 km ging in een draf (Vondeling rook de stal): wind tegen, 32-35km/h, op t grote blad, met de Motard aldoor in de slipstream, over de autoweg naar eindpunt Playa del Ingles.

Motard kon de Vondeling wel omhelzen zo gelukkig was ie dat ze weer thuis waren. Het laatste stuk was zo zwaar voor ‘m: "als ik t alleen moest doen had ik mn moeder gebeld!" Maar ook de Vondeling was erg tevreden, zo’n rit doe je niet graag in je eentje; mocht je moeten sterven, dan liever met z’n tweëen. Maar de grootste prestatie werd toch door de Motard geleverd, ongetraind en dan in ruim 100km 2310 hoogtemeters in zijn boekje bijschrijven!

 Enne, deze twee renners hebben HBH de eerste klassieker bezorgd die buiten het Europese Continent plaatsvindt!  

kaartje en stats van het parcours: http://www.bikeroutetoaster.com/Course.aspx?course=230962