Vecht en Amstel ronde

Gereden op: Friday 27 July 2007
Afstand: 93 kilometer
Coureurs: Het Trainingsbeest, De Pimp

De whereabouts van TB en Eus…

Eus, TB en Raket wilden niet langer kostbare uren verspillen aan het kijken naar de loterij die Tour de Fance heet. Daarom besloot het drietal demonstratief de gehele uitzending van de tijdrit op de fiets te gaan zitten. Helaas kon door wilde uitspattingen op vrijdagavond de beoogde vertrektijd niet gehaald worden. De start werd 1 uur opgeschoven, zodat TB toch nog even de tijdrit van Dekker, Neerlands hoop in bange dagen, mee kon pakken.

Na het depart real om kwart over vier vertrok Eus als een dolle richting de verblijfplaats van Raket. Aangezien de stad deze weekenden uitsluitend bevolkt wordt door toeristen en ouden van dagen leverde dat meerdere hachelijke situaties op. Gelukkig werd heelhuids de Tugelaweg bereikt en vol verwachting aangebeld. Hoelang er ook aan- en opgebeld werd, er kwam geen teken van leven van Raket. Geen beste beurt van de man die zowel bij PDM als bij BDO een contract had kunnen tekenen. Was het een uit de hand gelopen kater, een vervelende miscommunicatie of gewoon een botte werkweigering?

Toch een tikkeltje ongerust gingen TB en Eus dan maar zonder kopman op pad. Bij het gebrek aan duidelijke stalorders, bleven beide knechten naast elkaar rijden zonder voor de wind weg te kruipen. Dat zou hen later nog opbreken! De route van de tocht was ook niet helemaal uitgelijnd, dus voorstellen en tegenvoorstellen volgden elkaar snel op. Bij Diemen waren ze eruit; via Weesp en Muiderslot naar de Vecht en langs de rivier richting Utrecht. Bij Weesp werd nog even overwogen Eus zus op te zoeken, maar door gebrek aan tijd bleek dat onhaalbaar.

Langs de Vecht werd in krappe en onoverzichtelijke straatjes het tempo steeds hoger opgevoerd, zeker nadat Eus tegen zijn zin in voorbij werd gefietst door andere weggebruiker op de racefiets. Het kleine peloton leek te splijten, toen Eus voluit ging om deze Haas te volgen en TB ,net in een energiedipje, nog niet een puber op een cross-fiets wist te lossen. Gelukkig leek de onbekende Haas in Nieuwersluis zijn eindpunt te hebben en reed het peloton uiteindelijk gezamenlijk Breukelen in. Aldaar werd wat bijgegeten en na bestudering van de kaart besloten voor een omtrekkende beweging door Nieuwer-Ter-Aa, Wilnis, Mijdrecht en Uithoorn.

De beklimming van de brug van Breukelen bleek een brug te ver. Het (wandel)pad was te hobbelig en te steil voor TB en de omschakeling kostte Eus bijna zijn ketting. Natuurlijk was de brug wel weer goed voor 15 hoogtemeters, die deskundig werden ingeschat en bijgehouden door Eus. Tussen Ter-AA en Wilnis kreeg de wind nog even vat op TB en moest hij Eus opnieuw laten gaan; het was een zware week geweest.

In Wilnis en Mijdrecht, aaneengegroeid tot 1 grote metropool, werd naarstig gezocht naar een bordje Amsterdam, want de kilometers gingen tellen. Net voor de lintbebouwing teveel werd voor de Eus, verschenen de geruststellende fabriekspijpen van Uithoorn aan de horizon.

Vol gas werd er langs de Amstel kop over kop naar huis gerden. Eindelijk leek TB over zijn dooie punt heen te zijn, of had Eus het nu gehad? In Amsterdam werd uit voorzorg de route met de minste touristen opgezocht en bleef het tempo hoog want rood licht=doorgaan. Om kwart voor acht werd Eus netjes thuis afgeleverd en leek ook TB het 8-uur journaal te gaan halen, toen…

TB verkeek zich op een gemene stoeptegel voor het bloemenstalletje aan de Haarlemmerweg en zijn achterband (tot op de draad afgesleten door deze alles of niets-koers) begaf het met een luide knal. De laatste meters voor het toch al vermoeide Beest moesten dus ook nog eens gelopen worden… Gelukkig voor TB nu lekker een weekje rust, want zijn materiaal moet wederom naar de fietsenmaker.