Veenendaal Veenendaal 2011: Het peloton wordt groter en groter…

Gereden op: Friday 8 April 2011
Afstand: 135 kilometer
Coureurs: Ijzeren Tinus, De Zwarte van Brakel, De Pimp, Dirk III, Casa Viejo, Harry

 

Een grote groep had zich aangemeld voor deze toerklassieker. Uiteindelijk stonden we aan de start met 3 dames (Marjon, Elleke en Marjolein) en 7 heren (John, Dirk, Tinus, Lex, Harry, Paul en ondergetekende). Bij Julia's pasta onder bij spoor 5b druppelden de deelnemers binnen. In de hal waren al veel wielrenners te zien en Martijn begaf zich als eerste richting perron om zeker te zijn van een goede plek in de trein. Dit bleek geen overbodige luxe te zijn.

Een paar jaar geleden kon rekenen op 500 deelnemers. Dit aantal is nu al opgelopen tot 3000. De faciliteiten zijn nog niet helemaal toegerust op deze aantallen zo bleek al in de trein met heel veel fietsen. Maar ook op de snelweg met een heuze file bij de afslag en op het terrein bij de inschrijving waar het zeer druk was. Dirk werkte voor de start nog even een marketingconcept uit hoe de organisatie rijk kan worden van al deze deelnemers door het plaatsen van een buitenbar met daarbij een bbq. Het vermoeden nu was dat er bij de finish lange rijen zouden ontstaan bij de biertap……

Op de Amerongse Berg en de Defensieweg werden de benen voor de eerste keer getest. Het parcours was op enkele plaatsen aangepast ten gunste van de renners. Ook waren enkele vervelende obstakels verwijderd. Zo ook het obstakel waar Dennis de Tsaar vorig jaar half tegen aan reed en materiaalpech opliep. De klinkers van de Italiaanseweg vormden het decor van het hoogtepunt van de route. Bij de eerste bevoorrading werden alle renners naar boven geschreeuwd door een fanatiek organisatielid die ten koste van zijn eigen stem opstoppingen wilde voorkomen. Het begon nu echt warm te worden en bij de meesten gingen de arm en beenstukken uit. Na deze tussenstop ging de koers echt los en ging het tempo omhoog richting Emma Pyramide en Posbank. Nieuwe renners, zoals Elleke, Marjolein, Marjon en Paul hadden allen hun plekje gevonden in het HBH peloton. Op de top van de Posbank vond de laatste hergroepering plaats. Hierna reed iedereen voor eigen kansen. Met de Marmotte nog op het programma later dit seizoen werd alles uit de kast gehaald en werd er met krachten gesmeten.

Chocolade repen en bananen werden dankbaar naar binnen gewerkt bij de tweede bevoorrading. Hier wist Lex, die de slag gemist leek te hebben, door een indrukwekkende rush nog aansluiting te vinden met de kopgroep. Het laatste deel van de route was minder lastig maar het tempo bleef onverminderd hoog. Dirk, John, Martijn en ondergetekende lieten uiteindelijk de finish links liggen en doken gelijk de trein in om nog een dagdeel met het thuisfront door te kunnen maken. En immers, er was natuurlijk ook nog het verjaardagsfeest van Elleke later op de dag. Lex reed wel door naar de finish om de rest op te wachten. Later bleek dat na twee rondjes al het bier op was…….Volgend jaar kunnen we hopelijk afpilsen bij de buitenbar van Dirk.