Verjaardagskoers Blankvandaal

Gereden op: Friday 25 July 2008
Afstand: 90 kilometer
Coureurs: Ijzeren Tinus, De Zwarte van Brakel, De Pimp

Afgelopen zondag verjaarde de Blankvandaal – deze coureur is al halverwege de 70 – en om dat te vieren werd reeds op zaterdag een verjaardagskoers gereden. Door redenen die te maken hadden met vakanties, verbouwingen en dergelijke ontbraken diverse coureurs. Maar degene die het meest werd gemist was het feestvarken zelf. Om oorzaken die hier niet kunnen worden genoemd lukte het hem niet om 12.30 acte de présence te geven bij de Postbank.

Niet getreurd dachten beul Eus, koersgestapo Tinus en de fitte Nachtbrakel, eindelijk is het mogelijk eens een fatsoenlijk gemiddelde neer te zetten. Aangezien de Eus nog iets moest halen bij de Eus werd richting Huizen gefietst. Met behulp van de kaart van Tinus trachtten de heren het altijd lastige Gooi via een vrij noordelijke route te omzeilen en nabij Muiderberg nog een heuveltje mee te pakken. Het resultaat viel tegen. Aangekomen in Huizen stond er weliswaar bijna 50 km op de teller, maar met een triest gemiddelde van 27 in het uur. Bovendien was er geen heuvel aangetroffen en was notabene een aantal kilometers noodgedwongen afgelegd over onverharde weggetjes. Langs pretpark Oud Valkeveen nog wel. Draaien, keren, neuzelen… Ouwe-lullen-punt-nl. En dat bij temperaturen rond de 28 graden.*

De ommekeer kwam letterlijk en figuurlijk in Huizen. Na het nuttigen van ijskoud water, lauwe thee en talloze slagroomsoesjes werd de terugreis aanvaard en hoe. De teller kwam eigenlijk alleen nog bij de onvermijdelijke passage van de immer geopende brug te Muiden onder de 30. De drie man sterke kopgroep raasde over de Stichtse Brug alsof het één lange afdaling betrof en reed aan de noordkant van het Gooimeer kop over kop met sneltreinvaart naar Almere. Aldaar zette de Eus even aan voor een tussensprint waarbij snelheden van tegen de 50 werden gehaald. Via Hollandse Brug en Muiden ging het verder. Eigenlijk zakte – afgezien van de genoemde brug – het tempo geen moment meer in, mede door de zich samenpakkende donderwolken ten zuiden van Amsterdam. Zouden onze helden droog de thuishaven bereiken?

Gelukkig kwam het antwoord in de vorm van een brommer die de heren met een vaartje van ruim boven de 40 over het Amsterdam-Rijnkanaal leidde. En bleek er ook nog eens langs het kanaal een rode lap te koersen, die kop over kop werd ingerekend zodat Tinus en Nachtbrakel de sprint konden voorbereiden voor de Eus. Over de overmoedige beginnersfout van deze toch zo sterke sprinter, die zichzelf overschatte en meende de concurrent te kunnen verslaan door de gehele sprint niet achter maar naast hem te rijden, zullen we het verder maar niet hebben. Belangrijker is dat de heren tijdig en droog op de Van Beuningenstraat aankwamen om met achtereenvolgens cola, bananen, bier en chips de nimmer spannende, afsluitende Tourtijdrit te kijken.

* De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze koers misschien geen verslag verdient, maar aangezien het volop komkommertijd is en zelfs de serieuze media berichten over van alles en nog wat, meende deze razende reporter wel even wat op papier te mogen zetten.