Koers ingepland: Skuumkoppe Classic 2018


Datum:zondag 15 juli 2018 - van 07:30 tot 9:00 PM
Koersdirecteur: Casa Viejo
Locatie: ING
Wie gaan er mee?
  • Anna-Gerdien
  • D`n Jaffe
  • De Handelaar
  • De Soigneur
  • Hannah
  • Marjolein
  • PB
  • boris
  • de Germaan
  • de eus
Casa Viejo
Koersbeschrijving:

 

“Was het maar iedere dag Skuumkoppe”

Deze Skuumkoppe Classic belooft nu al legendarisch te worden.

We beginnen al vroeg, vroeger dan ooit. Waarom? Er staat een waanzinnige Tour etappe op het menu waarvan we zo min mogelijk willen missen, hierover later meer…

Op het programma staan een aantal vaste onderdelen, zoals de lunch bij de strandtent in Petten en natuurlijk we gaan vol gas over de Lange Jaap.

Na wat geklooi op Texel belanden we in café de Slock voor het hoofdgerecht, Tour etappe 9 van Arras naar Roubaix.

Omdat wij zo veel mogelijk van deze etappe willen zien zal de Slock speciaal voor ons eerder open gaan en ook hebben ze onze favoriete bieren op tap.

En wat krijgen wij dan voorgeschoteld? De 9e etappe van de Tour de France wordt een aanslag op het gestel van de renners. In 154 kilometer koersen de renners van Arras naar Roubaix. Zoals je met die aankomstplaats mag verwachten, komen de renners de nodige kasseistroken tegen. Vijftien om precies te zijn.

Drie en vier edities geleden zaten er voor het laatst kasseien in de Tour. In 2014 ging Chris Froome tegen het asfalt en Lars Boom won de etappe, terwijl de Haai Vincenzo Nibali een stevig fundament onder zijn latere eindzege timmerde.

In 2018 heeft de kasseirit van de Tour vijftien stroken in de aanbieding. De eerste duikt op na een kleine 50 kilometer. De Escaudoeuvres à Thun is 1,6 kilometer lang en wordt gevolgd door Eswars à Paillencourt (1,6 kilometer) en Auberchicourt à Ecaillon (900 meter).

Na ruim 80 kilometer volgen er elf stroken die – ook in die volgorde – in Parijs-Roubaix 2017 zaten. Het is een waar spervuur van stukken bruut wegdek dat elkaar met intervallen van een paar kilometer opvolgt. Van dit elftal is de Camphin-en-Pévèle (1,8 kilometer) na 137 kilometer de laatste. Waar de Hel van het Noorden in 2017 vervolgens afsloeg naar Carrefour de l’Arbre, zet de kasseirit in de Tour koers naar de 1,4 kilometer lange Willems à Hem. Dit is de laatste strook en 8 kilometer later ligt de finish naast het velodrome van Roubaix.

Voordat we het veerpont en trein terug pakken terug naar Amsterdam pakken we nog een goede snack.

De finish is zoals gebruikelijk bij café de Walvis. Daar staat voor de liefhebbers nog een lekker toetje klaar.